Så tidigt som 500 f.Kr. drack mayanerna i Mexiko choklad gjord av kakaofrön blandade med vatten, majsmjöl och chilipeppar. Det var kallt, bittert och mycket annorlunda jämfört med den varma choklad vi är vana vid idag.
I början av 1500-talet förde den spanska utforskaren Cortez kakaobönor och chokladdryckesredskap till Europa, där drycken antogs av den spanska överklassen. De föredrog att dricka chokladen varm, sötad och utan chilipeppar.
I början av 1600-talet tog enligt vissa källor kung Louis XIIIs fru, Anna av Österrike, med varm choklad till Frankrike, där det så småningom blev en hit på Versailles.
Idag gör ingen varm choklad som fransoserna. Den är fylligt sammetslen, mörk och intensiv. En liten kopp räcker länge och att bjuda nära och kära på denna ljuvligt smaskiga dryck känns både lyxigt och mysigt. Ta en långpromenad i skogen i helgen och följ upp med adventsfika à la Paris. Receptet här nedan är för fyra lite mindre koppar.
Du behöver
3,5 dl ikaffe havremjölk (lite fetare än vanlig havredryck)
1 dl växtbaserad grädde, tex alpro cuisine soya vispbar
2 tsk florsocker
1/2 tsk espresso/kaffepulver (snabbkaffe) – valfritt, men intensifierar chokladsmaken på ett ljuvligt sätt
220 g mörk choklad (minst 70%), hackad (ju bättre kvalitet desto godare chokladdryck)
Resten av den växtbaserade grädden, vispad – till servering.
(Valfritt, men jättegott, lite chilipulver att strö över)
Gör såhär
Vispa ihop havremjölk, grädde, florsocker och espressopulver i en medelstor kastrull på medelhög värme tills små bubblor syns runt kanterna. Låt inte blandningen koka.
Ta bort kastrullen från värmen och rör om den hackade chokladen tills den är smält. Ställ kastrullen över svag värme om det behövs för att chokladen ska smälta helt. Servera varm, toppat med vispad grädde och eventuellt lite chilipulver.