Ett av mina tidigaste och bästa julminnen är när jag och min syster fick komma hem till mormor och julbaka. Vi gjorde massor av godisar som jag inte ens tyckte om, men att få stå där på en stol vid mormors diskbänk och rulla marsipanbollar, doppa diverse nötter och fruktbitar i smält choklad, smaka på alla söta ingredienser och – bäst av allt – dekorera med silversockerkulor, kanderade violer och apelsinskal – det är sådana minnen en vill bära med sig hela livet.

 

Att baka eget julgodis är roligt, nyttigt (ja, nyttigare än köpt i alla fall) och hjälper dessutom till att skapa en härlig julstämning hemma. Det är en 100 gånger mysigare helgaktivitet än att sitta framför någon av alla skärmar, och dessutom en som hela familjen eller kompisgänget kan göra tillsammans. Så bjud in dina nära och kära, planera en inköpslista (kanske organisera ett slags ingrediens-knytis), koka en stor kanna kaffe/julte, sätt på favoritlistan med julmusik och sätt igång och baka!

I vår julkalender (@hermans_givepeasachance på instagram) kommer vi dela med oss av flera ju(v)liga recept (både söta och salta). Först ut är en nyttigare variant av ischoklad, gjord på bara tre ingredienser: fyllig mörk choklad, kokosolja och (om du vill) dadel- eller lönnsirap för lite extra sötma. Det är ett superenkelt och snabbt recept som kan piffas upp på 1000 olika sätt (vi tipsar om några lite längre ner).

Du behöver

Mörk bakchoklad (helst ekologisk och fairtrade – vegansk såklart)
Kokosolja (helst ekologisk extra virgin)
Ev. dadel- eller lönnsirap, beroende på hur bitter din choklad är

Valfria ingredienser/smaksättningar

flingsalt/himalaya salt
hackade nötter, tex hasselnötter eller mandlar (gärna rostade)
torkad frukt, tex tranbär, fikon, aprikoser eller russin
kryddor, tex pepparkakskrydda, kanel, kardemumma, nejlika eller ingefära
pepparmyntsolja

Gör såhär

Till receptet använde vi 200 g mörk bakchoklad, men du kan minska eller öka mängden efter hur mycket du vill göra. Måttförhållandet choklad-kokosolja ska vara ca 1:0,25 (m.a.o. 25 gram kokosolja per 100 gram choklad). Beroende på sötman i chokladen du använder kanske du vill tillsätta lite extra sött. Till 200 g choklad kan du tillsätta 1-2 tsk dadel- eller lönnsirap. Dessa två ger också en riktigt god och lyxig smak utöver sötman.

Förbered den eller de formar du vill använda. Det kan tex vara silikonformar ämnade för just choklad, en mindre plåt med smörgåspapper, eller vanliga ischokladformar i aluminium (mindre miljövänligt alternativ).

Lägg kokosoljan i en kastrull och sätt på spisen på låg-medel värme, 2an eller 3an.

Finhacka chokladen och häll ner i kastrullen. Den går bra att smälta direkt tillsammans med oljan, utan vattenbad. Se bara till att röra mer eller mindre konstant med en metallsked (en vanlig matsked fungerar fint).

Vill du smaksätta chokladen med tex pepparmintsolja eller kryddor rör du i det i kastrullen. Större bitar som nötter och frukt, såväl som salt, är lättare (och bli finare) att lägga i/strö över när chokladen är i formen.

När olja och choklad är helt smält kan du hälla eller skeda över i formarna. Vill du göra en större chokladkaka likt den vi gjorde är det lättast att hälla direkt från kastrullen. Vill du använda små formar är det lättare med sked. Ställ i frysen tills chokladen stelnar, förvara sedan i frysen eller kylskåpet. (Kokosoljan gör att chokladen smälter ganska fort – vilket är ljuvligt i munnen, men det kan vara bra att ställa fram chokladen först när den ska serveras).

I vår choklad tillsatte vi hasselnötter, tranbär och lite Himalaya salt. Så gott!

Recommended Posts