”Hej, serverar ni lasagne idag?”

Vi har lärt oss att svaret på den frågan aldrig får vara ”Nej”.

Lasagnen är utan tvekan vår mest populära rätt genom tiderna. Den är krämig och ostig, med precis lagom sälta och en mustig tomat- och linsfyllning. ”Är det verkligen säkert att den är vegansk?”, ”Hur lyckas ni så bra med béchamelsåsen?” och ”Den här lasagnen är den godaste jag ätit” är vanliga kommentarer.

”Finns det någon chans att få receptet?” och ”Har ni någon kokbok?” är vanliga följdfrågor, och vi har alltid skakat ursäktande på huvudet och lovat att ”vi jobbar på det” och ”det kanske kommer, nån gång i framtiden.”

Men NU, mina damer, herrar och alla däremellan – NU är den tiden förbi! Vi lever i ett kommunikations- och konsumtionssamhälle, vi vill ha tillgång till information och vi vill ha den snabbt, så ”without further ado”, låt mig svisha förbi lasagnens spännande historia (visste ni att lasagnen har sitt ursprung i Neapel och det tidigaste receptet i vår kännedom skrevs ner på 1300-talet?) och helt sonika dela vårt recept med Er! Är ni redo? Här kommer det!

Eller vänta, låt mig först bara tillägga att lasagnen är extra superdupergod serverad med en grönsallad, vår hummus och (för de som gillar starkt) toppad med ett rikligt lager habanerosås. Vi lovar att lägga upp de recepten snart – så stay tuned! Okej, NU:

HERMANS LASAGNE 6-8 personer

Du behöver
En generös splash extra virgin olivolja
1 medelstor rödlök, tärnad
3 vitlöksklyftor, krossade
2 dl svamp, skivad
2 dl zucchini ,skivad
1 liten aubergine, tärnad
1 tsk vardera av torkad timjan, oregano, basilika, rosmarin och rökt paprika
2 matskedar tomatpuré
2 burkar krossad tomat
Salt och peppar efter smak
300 g röda linser
Ca 10 st lasagneplattor
2 färska tomater, skivade

Bechamel
60 ml kallpressad rapsolja
2 msk mjöl
400 ml havremjölk
150 ml havregrädde
2 tsk Provencalska örter
4 matskedar näringsjäst
100g spenat

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek lök, timjan och rosmarin i olivoljan tills den är mjuk, tillsätt vitlök och tillaga tills den är gyllene.
Rör i återstående örter, kryddor och salt, tillsätt tomatpuré och koka 1 minut. Tillsätt sedan krossade tomater, linser, aubergine och svamp. Låt koka tills auberginen är mjuk och linserna al dente, tillsätt zucchini och låt såsen puttra i några minuter tills zucchinin är kokt, men fortfarande fast.

Bechamel
Värm havregrädden och mjölken i en kastrull tills det nästan kokar.
Kombinera olja, mjöl och örter i en annan kastrull och rör om tills mjölet blir gyllenbrunt.
Häll ihop vätskorna och vispa tills såsen är klumpfri. Rör i näringsjäst och slutligen spenat.

Montering
Sprid jämnt ut 1/3 av tomatsåsen på botten av en stor ugnsfast form, täck med lasagneplattor och upprepa med bechamel som nästa skikt, följt av ytterligare två lager. Täck det översta lagret av pastan generöst med béchamelsås och tjocka tomatskivor. Grädda i ca 45 minuter.

Recommended Posts