syrlig citronkaka

syrlig citronkaka

Vem älskar inte det evigt lyckliga äktenskapet mellan syrligt och sött? Vår ”Lemon Drizzle Cake” är ganska ny bland våra bakverk, men redan en favorit för många gäster som besökt oss. Den här kakan är en given hit för stundande fikastunder i solen, eller för den som vill blunda, drömma sig bort från grådask och regn och låta en ljuvlig bit mjuk sockerkaka, sprudlande med syrliga toner, sakta smälta i munnen…

Du behöver
6 dl vetemjöl
1/2 dl maizena
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 citron – juice och rivet skal
3,5 dl strösocker
1,5 dl olja (tex kokos, smält)
2,5 dl sojamjölk
2 matskedar äppelmos
200 g torkade tranbär

Citronsirap
juicen från en citron
50 g strösocker

Citronglasyr
1/2 citron
125 g florsocker

Gör såhär
Värm ugnen till 175C.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål.
Blanda alla vätskor i en separat skål.
Vispa sedan ner de torra ingredienserna med de blöta.
Tillsätt torkade tranbär.
Häll ner smeten i en rektangulär brödform och baka i mitten av ugnen 50-55 min.
Rör ihop citronsirap i en kastrull på medelhög värme och ta av när sockret smält helt.
Rör ihop glasyren i en mindre skål.
Låt kakan svalna ordentligt innan du penslar den med citronsirap och sedan häller över glasyren.
Toppa med några tranbär och/eller rivet citronskal

Recommended Posts