Vitkålen är så vanlig att den ofta ”glöms bort” i kylskåpet. Kanske har den hamnat i skymundan då grönkålen på nytt vunnit populäritet de senaste åren, men vitkålen förtjänar precis lika mycket uppskattning. I en referensmängd på 100 gram är rå vitkål en rik källa till vitamin C och vitamin K, innehållande 44% respektive 72% av det rekommenderade dagliga intaget. Vitkål är också en måttlig källa (10–19%) av vitamin B6 och folat.

Den älskade husmansklassikern kålpudding är en av många kötträtter som är busenkel och supergod att laga helt vegansk. Kål är en av våra äldsta grödor och har troligtvis ätits i norden sedan vikingatiden. Det sägs att Karl XII tog med sig kåldolmar hem från Turkiet och att kålpuddingen är den mer praktiska släktingen. Testa att laga den själv!

Du behöver (4 port)

500 g Vitkål
500 g formbar färs (tex anamma)
1.5 dl havre/sojagrädde
1.5 msk ljus sirap
2 msk grönsaksfond
2 msk vatten
1 st lul lök
1 msk soja eller tamari
0.5 tsk salt
0.5 krm svartpeppar (malen)
1 krm vitpeppar (malen)
ca 1 kg potatis
Lingonsylt eller rårörda lingon till servering

Gör såhär

Sätt ugnen på 180 grader.
Skala och hacka löken.
Dela vitkålen på hälften och ta bort roten. Skär vitkålen i mindre bitar.
Häll lite olja eller en klick margarin i en stekpanna och stek först löken några minuter innan du tillsätter kålen. Stek tills det mjuknat. (Du kan behöva steka lite i taget beroende på hur stor stekpanna du har). Ringla över lite sirap och smaka av med salt och peppar.
Blanda ihop färs med grädde, fond, soja, sirap, vatten, salt, peppar och kryddpeppar i en bunke, till en lös smet.
Varva färssmeten med kålblandningen i en ugnsfast form, avsluta med kål längst upp. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Koka potatisen under tiden.
Servera med lingon.

Recommended Posts