Det är höst hörrni – nästan vinter. Somliga har turen att stå med dignande äppelträd och undra vad de ska göra av all frukt. Andra får pallra sig iväg till affären (eller palla av grannen), men äpplen finns det i alla fall en uppsjö av just nu. En klassiker på Hermans vinter- och julbuffé är äppelchutney. Chutneys är ljuvligt söta, syrliga, heta och kryddiga fruktröror med ursprung från Indien. De är lätta att göra, smakar himmelskt till allt möjligt – inte minst vår veganska ”brie”-ost (recept kommer) – och håller dessutom länge, vilket gör dem till ypperliga julklappar!

På tal om julklappar, ni har väl inte missat att vi håller vår 100% växtbaserade julmarknad för andra året i rad, lördagen den 30e november?! Kika in på vårt [facebook-event] för att få mer info om alla fantastiska säljare som kommer finnas på plats!

Nu, vidare till chutney-verkstan.

Du Behöver

2 msk matolja
1 tsk spiskummin
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk garam masala
1 tsk cayennepeppar
1,5 kg matäpplen (tex Tranceparante blance eller Gravensteiner), skalade och tärnade
450 g rödlök, tunt skivad
50 g färsk ingefära, finhackad
500 g strösocker
1 krm salt
1 tsk svartpeppar
250 ml äppelcidervinäger

Gör såhär

Värm oljan och rosta spiskummin och fänkålsfrö på medelvärme i en stor djupbottnad panna (eller kastrull om du inte har en passande panna) tills de får lite färg.
Tillsätt skivad rödlök och stek tills löken mjuknat.
Tillsätt garam masala och cayenne och rör om i 30 sekunder.
Tillsätt äpplen, ingefära, socker, vinäger, salt och svartpeppar. Låt puttra på låg värme i ca 1-1,5 timmar tills blandningen tjocknat och ingen vattning juice återstår. Rör om med jämna mellanrum
Skeda upp den heta chutneyn i steriliserade glasburkar och sätt på lock. Förvara oöppnade burkar på en sval och mörk plats. Chutneyn håller i ca 6 månader utan problem. Öppnad burk förvaras i kylskåp.

Recommended Posts