Vi serverar julbord tre helger i december (den sista är denna vecka) och dukar varje fredag-söndag upp en riktig fest. Det finns mycket gott att välja mellan, men en favorit är vår julkrans bakad på frasig smördeg med härligt tillfredsställande fyllning. Den är superfin på julbordet och ger en wow-faktor, samtidigt som den är väldigt lätt att göra. Prova själv!

Du behöver

250 g spenat
250g silkestofu
2 msk extra virgin olivolja, plus extra för pensling
50g pinjenötter, rostade
en generös rivning av muskot
2 stora vitlöksklyftor, krossade
rivet skal från 2 citroner
1 liten knippe dill, hacka ¾ och spara ¼ för dekorering
½ msk torkade tranbär, plus några extra
mjöl, för rullning
500g smördeg
salt och peppar
växtmjölk, för pensling

Gör såhär

Lägg spenaten i ett durkslag, häll sedan över en full vattenkokare/kastrull med kokande vatten och låt spenaten sjunka ihop. När den svalnat, vrid ut överskottsvätskan med en ren handduk, hacka spenaten och lägg i en stor skål. Rör ner tofu, olja, pinjenötter, riven muskotnöt, vitlök, citronskal, hackad dill och tranbär tills de är väl blandade, krydda med salt och peppar och lägg åt sidan.

Kavla ut smördegen i en 60 x 20 cm rektangel på mjölat bakbord. Lämna en 1 cm kant på varje långsida när du skedar ut spenatblandningen längs rektangelns längd. Lämna ett kant på 2 cm i båda korta ändarna. Fäll in de två korta ändarna för att hindra att fyllningen rinner ut och rulla sedan bakverket från dig för att omsluta fyllningen och skapa en lång korvform. Fäst ihop de två korta ändarna för att skapa en kransform och klistra fast dem i varandra med lite växtmjölk (pensla). Överför kransen till en bakplåt med bakplåtspapper och kyl i 20 minuter. Den kan förberedas upp till denna punkt en dag i förväg och förvaras täckt i kylen.

Värm ugnen till 200C/180C varmluft. Skär snitt över kransens topp med en vass kniv. Blanda lite växtmjölk med lite olivolja (detta hjälper kransen att få fin färg) och pensla över hela kransen. Grädda i 40-45 minuter tills den är gyllenbrun. Låt svalna i 5 minuter, överför sedan till en bräda och dekorera med dill och några torkade tranbär.

Kransen kan såklart fyllas och dekoreras på en massa olika sätt. Prova tex med linser, rosmarin och grönkål istället.

Recommended Posts